آیا افرادی که دارای شبکه های اجتماعی هستند نیازی به سایت دارند یا خیر؟

Modi Admin
31.10.2021

وب سایت یا شبکه‌های اجتماعی؟ کدام یک برای کسب و کار مناسب است؟

حتماً تا حالا برای شما این سوال پیش اومده که :

” تفاوت سایت با فضای مجازی چیه و  اصلا سایت به درد کسب وکار من می خوره یا نه؟ “

یا اینکه ” یک سایت چه امکاناتی برای من فراهم می کنه که در فضای مجازی نیست؟ “

یا حتی از اون دوتا مهم تر، ” روش های جذب درآمد و فروش در سایت یا فضای مجازی چه فرقی با فضای حقیقی داره؟ “

در اینجا قصد داریم تا خیلی ساده و  کاربردی یکبار برای همیشه به این سوالات پاسخ بدیم تا شما بتونید با یک دید کاملا وسیع از تمام پتانسیل کسب وکار خودتون استفاده کنید .

تفاوت سایت با فضای مجازی چیه؟

بریم سراغ پاسخ سوال اول:

“تفاوت سایت با فضای مجازی چیه و  اصلا سایت بدرد کسب وکار من می خوره یا نه؟”

ابتدا یک سوال از شما می پرسم : اولویت شما با ساخت کسب وکار خودتون هست یا کسب وکار دیگران؟

شاید شما تا حالا مستأجر بودید، یه مستأجر هیچ ‌وقت دل خوش به خونه ای که داخلش هست، نمی شه و هیچ وقت پول زیادی، خرج خونه نمی کنه؛ به نظرتون چرا؟ چون می دونه خونه واسه خودش نیست و باید یه روزی از اونجا بره. داستانِ‌ ما در فضای مجازی هم همینه.

همه‌‌ی ما در شبکه های اجتماعی مستأجریم.

داریم اجاره می دیم و از زمان با ارزشی که داریم هزینه می کنیم.

البته صاحب خونه‌ هم همچین آدم بدی نیست چون داره کلی امکانات به ما میده.

پس با توجه به اینکه که رسانه های اجتماعی تحت مالکیت ما نیستند(بخصوص در کشور ما که هیج قانونی برای شبکه های اجتماعی وجود نداره )، صرف زمان برای توسعه صفحه یا کانال در شبکه اجتماعی بیشتر به کسب وکار اون پلتفرم کمک می‌کنه تا کار شما.

 حالا هرچه شما زمان می ذارید و محتوا تولید می کنید تا مخاطبتان خودتان را جذب کنید، در نهایت شما به افزایش دارایی های اون شبکه کمک کردید.

اما زمانی که صاحب خونه رفتارش رو عوض کنه ممکنه ما با مشکلات زیادی مواجه بشیم. به عنوان مثال همین چند سال پیش بود که فیس بوک سیاست های خودشو در قبال کسب و کار ها عوض کرد و باعث شد تا کلی آسیب به اونها وارد کنه (البته این حرکت از طرف دولت ها بی پاسخ نموند و اونها برای اینکه یک امنیت نسبی در این فضا حاکم بشه قوانینی برای پلتفرم های پر مخاطب  وضع کردند).

و این خبر رو هم به شما بدم که این تغییر سیاست در اینستاگرام هم شروع شده.

البته از این بدتر هم میشه چون ممکنه یک دفعه صاحب خونه شما رو از خونه خودش بندازه بیرون. حتماً تا حالا شنیدید که بعضی از افراد پیج هایی داشتن که به هر دلیلی از دسترس خارج شده و دیگه قابلیت برگشت هم نداشته.

بله صاحب خونه در یک مکان با قوانین خودش که هیچ نظارتی روی اون نیست و حتی رقیب خاصی هم نداشته باشه می‌تونه این کار رو انجام بده.

نکاتی که باید در شبکه های اجتماعی رعایت کنیم

تا زمانی که فضای شبکه های مجاری مستأجریم، دو نکته زیر را رعایت کنید:

  1. طوری فعالیت کنید که  به خاطر کم و زیاد شدن ها در این فضا غصه نخورید. چون این فضا پایدار نیست و عموماً مخاطبان این فضا با توجه به موج هایی که بوجود می آید از یک پلتفرم به جای دیگری کوچ می کنن و محبوبیت های نرم افزار ها تغییر می کند. به عنوان مثال قبلاً “وایبر” و “وی چت” مخاطبان زیادی در ایران داشت و الان اینستاگرام، پینترست، تلگرام، واتساپ و … . حتماً در آینده هم این نرم افزارها جای خودشون را به مواردی جدیدتری خواهند داد.
  2. با توجه با جذب مخاطب، خیلی هم خوشی ها زیر دلتون نزنه. چون با توجه به توضیحاتی که داده شد این فضا هم موقتی هست. شاید تا حالا دوره آموزشی زیادی در مورد فضای مجازی از جمله اینستاگرام دیده باشید. اگه دقت کنید تمام این مدرسین خودشون یه سایت هم دارن که یکی از دلایل اصلی اون همین مورد هست.

سایت بدرد کسب وکار من می خوره یا نه؟

خوب حالا اگر یکی از موارد زیر نیاز شما باشه با حضور در فضای مجازی تا حدی و با داشتن یک وب سایت خوب کاملاً می تونه نیاز شما را بر طرف کنه.

۱. جذب مخاطب و ارتباط سازی:

طبق آمارها هر روز حدود بیش از ۲.۵ میلیارد نفر از اینترنت استفاده می کنن و اگر شما در این فضای آنلاین حضور نداشته باشید عملاً امکان استفاده از فرصت دیده شدن در اینترنت را از دست خواهید داد.

به طور معمول هر کسی که نیاز به موضوعی داره ( اطلاع، خرید و … )، یه راست می ره سراغ موتورهای جستجو که غول اونها گوگل هست.

به همین خاطر بهینه سازی وب سایت برای موتورهای جستجو ( که بهش می گن “سئو” ) و متناسب با نیاز مخاطبان هدف برای صاحبان کسب و کارها بسیار اهمیت داره. که این کار در نرم افزارهای فضای مجازی بسیار ضعیف انجام می شه ولی در وب سایت صفر تا صدش دست مالک سایت هست. یعنی هر چی بیشتر روی سئو کار کنی می تونی بیشتر مخاطب جذب کنی و بیشتر بفروشی.

بهینه سازی وب سایت می تونه افرادی که  احتمال خرید از محصول شما را دارن مستقیماً با آن آشنا کنه. حالا اگه صفحات محصول شما به درستی طراحی شده باشه می تونه فروش شما را چند هم برابر کنه.

۲. یک رسانه عالی برای اطلاع رسانی:

با حضور در فضای آنلاین، این فرصت فوق العاده را داری که مشتریان خود را با ارائه و معرفی موثر خدمات، آشنا و جذب کنی.

با داشتن وب سایت می تونید به راحتی، با سرعت و به صورت کاملاً رایگان، آخرین محصولات و خدمات خود را ارائه یا خدمات قبلی را به روز رسانی کنی.  همین طور مشتریان خود را از تغییرات کسب و کارتان با خبر کنی.

 در وب سایت این امکان وجود داره که اطلاعات کاملی از محصول، خدمات و یا نمونه کارها بدون هیچ محدودیتی و با انواع فرمت های متنی، عکس، صوت و فیلم قرار بدی. همچنین می تونید بروشور و کاتالوگ و همین طور خبرنامه به منظور صرفه جویی در منابع کاغذی و چاپی برای کاربران ارسال کنید.

۳. عملیات بازاریابی:

شاید مهم ترین بخش داشتن یک وب سایت در نگاه بلند مدت، انجام عملیات بازاریابی باشه.

شما با داشتن یک وب سایت و ارائه پیشنهادهای مختلف، این امکان را دارید که اطلاعات مشتری و افرادی که به کسب و کارتان علاقه مند هستن را جمع آوری کنید و برای تبدیل شدن آنها به مشتریان بالقوه به صورت خودکار برنامه ریزی کنید.

تبلیغات در سایت و فضای مجازی با هزینه کمتری نسبت به روش هایی مثل تبلیغات تلویزیونی قابل اجراست. با داشتن یک وب سایت و انتقال علاقه مندان به اون می توان با مدیریت و ارتباط خودکار با مخاطبین، فرایند فروش را تسریع و جریان درآمدی را بوجود آورد(با استفاده از روش هایی مثل ایمیل مارکتینگ که یکی از پربازده ترین روش های بازاریابی در سراسر جهان هست).

در این روش حتی اگر افراد به سایت شما مراجعه نکنن، از طریق ایمیل هایی که دریافت می کنن، از آخرین اخبار و محصولات  شما آگاه می شن.

یک پنل مدیریتی قوی در وبسایت، امکان تحلیل عملکرد رفتار و شناخت رفتار مشتریان با استفاده از ابزارهای دیجیتال را برای شما فراهم میکنه.

۴. افزایش فروش:

یک وب سایت حرفه ای امکان ساده سازی و تسریع در فرایند خرید۲۴ ساعته را در اختیار شما قرار می ده.

علاوه بر اون امکان ایجاد گروه جدیدی از مشتریان، حذف تماس های تلفنی پشت سر هم، حذف کاغذ بازی های ثبت سفارش و چندین برابر کردن سرعت تحویل کار به مشتری نهایی را فراهم می کنه.

همچنین برای افزایش راه های درآمدزایی، با داشتن یک وب سایت می تونید از قدرتمندترین ابزار برای همکاری در فروش استفاده نمایید تا درآمد خود را چند برابر کنید.

۵. ارتباط با مشتریان:

ارائه هر گونه خدمات به مشتریان به صورت آنلاین و ۲۴ ساعته  به صورت سازماندهی شده و هدفمند فقط در وب سایت امکان پذیر هست.

یک وب سایت تخصصی با پاسخ دهی به سوالات تعداد زیادی از مشتریان با طراحی سوالات متداول به جای مراجعه حضوری، در زمان شما صرفه جویی می کنه.

هم چنین می توان بهتر از هر راه دیگری (مثلاً آموزش تلفنی) با مشتریان در ارتباط بود و به اونها آموزش های لازم جهت استفاده از محصولات را داد.

با ایجاد باشگاه مشتریان، می توان انواع خدمات را به مخاطبان ارائه داد. مثل ارسال خبرنامه هفتگی، ارائه تخفیفات ویژه، هدایا، مشاوره و … .

۶. افزایش اعتبار و برند سازی:

با داشتن یک وب سایت بسیار جذاب و با محتوای مناسب و موثر می تونید در ذهن مشتریان خود به عنوان یکی از بزرگان عرصه کسب و کار، همواره مورد توجه قرار داشته باشید و برند خودتان را توسعه دهید.

شاید برای همه امکان پذیر نباشه که در مرکز شهر مغازه بگیرن و اونجا فعالیت کنن اما در مورد وب سایت این امتیاز وجود داره که هر کسی با تلاش و پیگیری در بهترین جای اینترنت قرار بگیره.

شما همواره می توانید در بخش مقالات و تالار گفتگوی وب سایت، آموزش ها و تجربیات خودتون را با کاربرانی از سراسر دنیا به اشتراک بذارید. با آن ها در تعامل باشید و یک کانال جذب، ارتباط سازی و اعتماد سازی عالی با مشتری ایجاد کنید.

برخی از محدودیت های شبکه های اجتماعی:

به طور خلاصه می توان این محدودیت ها را به شرح زیر دسته بندی کرد.

1- نداشتن دسته بندی های دقیق برای محصولات در شبکه هایی مانند اینستاگرام.

به طور مثال اگر شما بخواهید فرش های خود را به صورت سایز بندی و رنگ بندی و قیمت ، دسته بندی کنید و یا به مشتری خود اجاره دهید که از فیلتر های مناسب برای محدود کردن جستحو در میان محصولات شما استفاده کند این امر در شبکه های اجتماعی امکان پذیر نیست و شما تنها میتوانید مجموعه ای از محصولات خود را بدون هیچ دسته بندی مناسبی در پیج خود عرضه کنید .

- اما با داشتن یک سایت مناسب می توانید تمام محصولات خود را به صورت دسته بندی شده به مشتری خود نشان داده و مشتریان می توانند به راحتی و با استفاده از فیلتر های سایت محصول مورد نظر خود را به سرعت و سادگی  پیدا کرده و اقدام به خرید آن نمایند.

2- مشکل بودن ویرایش محصولات منتشر شده در شبکه های اجتماعی. 

در حالت کلی عده بسیار کمی از مالکین پیج ها در شبکه های اجتماعی اقدام به ویرایش محصولاتی که در پست های گذشته ارسال کرده اند می کنند زیرا ویرایش این پست ها هم مشکل بوده و هم مشتریان بسیار کمی به پست های گذشته مراجعه می کنند .

- اما در سایت شما می توانید به راحتی مواردی مانند قیمت و موجود بودن محصول برای فروش یا فروخته شده محصول و مواردی که به زودی برای فروش آماده می شوند را ویرایش کنید و مشتریان شما بر اساس دسته بندی و تنظیمات شما محصولات شما را بررسی می کنند و این روند هیچ ربطی به تاریخ انتشار محصول شما ندارد .

3- عدم دسترسی راحت مشتریان به محصولاتی که در گذشته در پیج شما منتشر شده است. 

سیستم کاری شبکه های مجازی بر اساس روند بازدید پست شما در ساعات و روز اول انتشار است و اگر پست شما بازخورد بهتری در ساعات اولیه داشته باشد سیتم های هوشمند شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام پست شما را به افراد بیشتری نشان می دهد اما با گذشتن از روز اول این تعداد بسار کم شده و بعد از مدتی نزدیک به صفر خواهد شد و مشتریان برای دیدن محصولات شما باید در پیج شما جستجوی بسیاری کنند که این امر بسیار کم اتفاق افتاده چون مشتری نمیداند محصولات منتشر شده در پست های قبلی شما هنور موجود است یا خیر و به همین دلیل ترجیح می دهد تا در میان پست های جدید به جستجو بپردازند.

-اما در سایت محصولات بر اساس دسته بندی ها و تنظیمات شما به مشتریان ارایه می گردد و تمام محصولات به یک میزان در دسترس مشتریان بوده و مشتریان می توانند در میان تمام محصولات شما به راحتی جستجو کنند .

4- مشکل بودن ارائه  تخفیفات دوره ای و مشخص برای مشتریان.

تنظیم یک فرایند منظم برای تشویق مشتریان برای خرید از شما در شبکه های اجتماعی بسیار مشکل می باشد .به طور مثال اگر شما بخواهید تخفیفاتی را برای محصولات در دسته خاصی اعمال کنید و یا در روز خاصی در ماه تخفیف ویژه اعمال کنید این امر در شبکه های احتماعی بسیار مشکل می باشد و شما مجبور به ایجاد پست با تعداد عکس محدود می باشید 

-اما در سایت شما می توانید این روند تشویقی برای خریداران ( تخفیفات )  را به سادگی انجام داده و برای دسته های از محصول و یا زمان خاص و یا مشتریان خاص اعمال کنید.

5- محدودیت ساختاری شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام برای  معرفی محصول و معرفی فروشگاه و معرفی شرایط فروش.

شما برای معرفی خود و محصولات خود و سوابق خود و تفاوت های خود با سایر فروشندگان که شما را متمایز از دیگران نشان می دهد و یکی از مهم ترین عوامل اعتماد مشتریان و جلب نظر آنها برای خرید از شما می باشد محدودیت های فراوانی دارید .مانند محدودین در پروفایل اینستاگرام و یا محدودیت در استفاده از هشتگ و یا محدودیت در تعداد عکس و موارد دیگر 

-اما در وبسایت شما می توانید بدون هیچ محدودیتی از این سبک،به معرفی خود اقدام نمایید و به طور کامل و دقیق خود را معرفی کرده و مجصولات خود را معرفی کنید.شما می توانید سوابق خود را عنوان کرده و مشتریان خود را قانع سازید که چرا خرید از شما به صرف آنها می باشد.

6- کم بودن احتمال جذب مشتریانی که محصول شما را در اینترنت جستجومی کنند.

همانطور که در بالا نیز به این موضوع پرداخته شد ، این محدودین مهم ترین و اساسی ترین محدودیت شبکه های مجازی می باشد .

مشتریانی که برای یافتن و خرید محصول به اینترنت مراجعه می کنند ، ابتدا با استفاده از کلماتی که نشان دهنده محصول مورد نظر آنها می باشد این جسبجو را آغاز می کنند .مثلا برای خریدار فرش کلماتی که مربوط به فرش می شوند عبارتند از :

فرش-فرش دستباف-دستباف-فرش دستی-قالی  و مواردی از این دست.

این مشتریان که بهترین مشتریان موجود در اینترنت می باشند به راستی خواهان محصولات شما هستند و اگر شما بتوانید محصول خود را به مشتریانی که به دنبال محصول شما می باشند و محصول شما را در گوگل و موتور های جسبحوی دیگر سرچ کی کنند  نشان دهید احتمال فروش محصول خود را بسیار بالا خواهید برد.

این فرایند در شبکه های اجتماعی به دلیل پایین بودن دسته بندی ها و نداشتن برچسب محصول و نداشتن موارد بالایی از سئو و کلمات کلیدی بسیار ضعیف انجام می شود 

-اما در سایت به دلیل این که بخش های بسیاری برای این موارد در نظر گرفته شده و شما با تکمیل این موارد مانند کلمات کلیدی و برچسب ها و توضیحات کامل و توضیحات مختصر و دسته بندی ها و نقشه سایت و سوابق جستجوهای مشتریان قبلی ، شما بالاترین احتمال جذب این مشتریان را که خواهان محصول شما هستند خواهید داشت.

7- پست محور بودن شبکه های اجتماعی در برابر محصول محور بودن سایت.

توجه شبکه های اجتماعی بر روی نوع پست های منتشر شده در آنها و میزان بازخورد آنها می باشد .در این شبکه ها اگر پست شما بازخورد بهتری داشته باشد به افراد بیشتری نشان داده خواهد شد و پست ها قدیمی شما به دیگران نشان داده نمی شود 

-اما در سایت فروشگاهی توجه اصلی بر روی محصول شما می باشد و تمام موارد برای بهتر و بیشتر به نمایش در آمدن محصول شما تنظیم شده است. 

8- عدم امکان استفاده از قابلیت های کامل شبکه های اجتماعی بدون متصل کردن سایت به این شبکه ها.

دراکثر شبکه های اجتماعی قابلیت هایی مانند درج وبسایت در پروفایل (اینستاگرام) و یا درج لینک محصول و یا ویژگی هایی مانند فروشگاه اینستاگرام وجود دارد که بدون داشتن سایت و فروشگاه ، شما نمی توانید از این ویژگی های بسیار مهم در شبکه های احتماعی استفاده نمایید .

-اما با داشتن سایت ،  شما می توانید مشتریان خود را که به طور مثال در اینستاگرام محصول شما را دیده اند و پروفایل شما را خوانده اند برای قانع کردن  بهتر و بیشتر مشتری برای خرید و آشنایی با شما و محصول شما به سایت خود راهنمایی کنید .همچنین برای محصولاتی که در شبکه های اجتماعی و در پست های خود معرفی می کنید لینک محصول را نیز قرار دهید تا مشتری برای آشنایی بهتر و بیشتر با شما و محصول شما به سایت شما مراجعه نماید .

نتیجه گیری:

شبکه های اجتماعی برای شروع کسب و کار و یا استفاده از اون در کنار یک وب سایت برای کسب و کار خوبه. این شبکه های اجتماعی می تونن برای شناساندن کسب و کار ما به مخاطبان مناسب باشه. ولی باید در نظر بگیریم که این شبکه های اجتماعی ویترین کسب و کار ما هستن و باید کارهای زیادی انجام بدیم تا کاربر جذب ما بشه، به ما اعتماد کنه، از ما خرید کنه و تبدیل به مشتری دائم بشه.

این موارد تنها با بسنده کردن به شبکه اجتماعی برای کسب و کار اتفاق نمی افته. این وب سایت هست که با قابلیت های زیادی که در اختیار ما می ذاره می تونه تمام خواسته های ما و مشتریان رو برآورده کنه.

امروزه و با پیشرفت تکنولوژی طراحی وب سایت به یک کاسب و کاسبی اعتبار خاصی می بخشد. به عبارت دیگر نداشتن وب سایت از اعتبارش کم می کنه.